Skip to main content

Hoe krijg je de positieve vibes in een gezin? Het is best moeilijk, juist in deze tijd waarin vaak geen tijd is en veel spanningen zijn bij de wat jongere kinderen omtrent de goedheiligman die ons land bezoekt. Ruzie tussen de kinderen, de ouders die gaan scheidsrechteren, spanning tussen de ouders als gevolg. Het kan verfrissend zijn tussen alle problemen door eens te focussen op het positieve. Een Sint-getint spelletje met kleine cadeautjes in de vorm van talenten en complimentjes, ook te spelen met volwassenen. Maar dan met een andere kaartenset.

Superleuk in deze sinterklaastijd waarin er best eens een cadeautje in de vorm van een complimentje gegeven mag worden, en waar er ook ruimte mag zijn voor een complimentje aan jezelf. Voor de gezinnen gebruik ik het kinderkwaliteitenspel van Els Loman. Ook leerkrachten en mensen die bijvoorbeeld met kinderen werken op een BSO kan dit spel superleuk zijn.

Voor volwassenen, bijvoorbeeld als teamactiviteit, kun je beter gebruik maken van het kwaliteitenspel, met alleen de positieve kaarten (zonder de valkuilen) van Peter Gerricksen.

Alle kaartjes worden met de kwaliteiten naar beneden neergelegd op tafel. Wat je nu nog nodig hebt is een dobbelsteen.

Het spel wordt in 2 rondes gespeeld.

Ronde 1

Ieder gooit om de beurt. Bij een even worp mag je een kaartje pakken en dat leg je bij jezelf neer. Er wordt kort gekeken en besproken wat de kwaliteit is en of deze een beetje bij je past. Zo mogelijk worden er concrete voorbeelden bij gezocht. Bij een oneven worp pak je een kaartje maar geeft dat blind aan een ander. (interessant is te zien aan wie er wat wordt gegund en als het spel wat verder gevorderd is, of er dan bv een eerlijke verdeling plaatsvindt). De ander bekijkt het kaartje en er wordt besproken in hoeverre deze kwaliteit past bij diegene (inclusief concreet voorbeeld). Na een minuut of 20 heeft iedereen voorraad kwaliteiten die in meer of mindere mate passend zijn. Dan komt ronde 2, iedere worp betekent een andere actie (altijd inclusief korte toelichting en mogelijk voorbeelden):

1: gooi nog een keer

2: pak een kaartje weg bij iemand waarvan je vindt dat het beter bij jou past

3: pak een kaartje weg bij iemand en geef het aan een ander waarvan je vindt dat het beter past

4:Ruil een kaartje met iemand, jij kiest bij de ander, de ander kiest bij jou

5: geef een kaartje weg aan een ander, zonder er iets voor terug te krijgen

6: pak een nieuw kaartje en geef het aan degene waarbij het het meeste past.

Zo ontstond er tijdens het dobbelspel van de week een levendige ruil in kaartjes. Ieder moest goed nadenken: wat past bij mij (werken aan een positief zelfbeeld) en wat vinden anderen van mij (het zelfbeeld gevoed door de ander). Een grappig momentje bij een gezin. De ouders kregen op het laatste moment van het dobbelspel nog even de kans om iets bij elkaar weg te pakken. Moeder griste ‘grenzen stellen’ weg van vader, omdat ze toch vond dat ze daar beter in was. mooi om daar weer een gesprek over te hebben de volgende keer.

Voor ieder werd de verzameling aan kaartjes gekopieerd, om vooral op te letten wat die ander gebruikt van zijn kwaliteiten de komende weken voor spanning en sensatie. Wie wil er nu niet zoiets als cadeautje?

Als je het kinderkwaliteitenspel wilt bestellen, klik dan hieronder:

kinderkwaliteitenspel bestellen

bestel het kwaliteitenspel voor volwassenen hier.

Leave a Reply