Skip to main content

Wie durft te verdwalen, vindt nieuwe wegen (Erasmus)

FlowinGrow biedt ook hulp aan volwassenen. Voor iedereen die voelt en merkt dat het niet lekker loopt en zoekt en durft andere paden te bewandelen dan steeds weer hetzelfde bekende pad. FlowinGrow heeft een aanbod voor mensen die zoeken naar nieuwe wegen uit de stress. FlowinGrow biedt een korte individuele cursus voor stressregulatie. Dat kan fijn zijn voor leerkrachten, ouders, maar eigenlijk voor iedereen die kampt met stress en overspoeling en druk vanuit het dagelijks leven. Daarnaast kun je bij FlowinGrow terecht voor relatietherapie. Voor ouders specifiek bieden we ouderbegeleiding en opvoedingsondersteuning.  De oudercursus Stressbestendig Gezin is een jaarlijks aanbod voor een groep ouders die zoekende is naar hoe om te gaan met de uitdagingen in het gezin, de onderlinge samenwerking tussen ouders en de omgang met de kinderen en alle spanning die daarbij komt kijken. En soms is het niet anders en moet het gezin nieuwe wegen inslaan als gevolg van een echtscheiding. Hierin bieden wij ook hulp. Centraal in onze aanpak is de regulatie van stress en emoties. Oog voor en verbinding met jezelf om oog voor en verbindig met de ander te kunnen hebben.

Ouderbegeleiding en opvoedingsondersteuning

It takes a village to raise a child (Afrikaans gezegde)

Onze eigen kinderen hebben we het meest lief en gelukkig maar. Er is niemand op aarde die zoveel van een kind houdt als de ouders. En juist de kracht van die liefde geeft vaak gevoelens van het beste te willen doen, waardoor het wel eens moeilijk kan worden. Gevoelens van onzekerheid of onmacht kunnen de kop op steken, zeker omdat de tijd steeds alles weer verandert en kinderen steeds weer andere eisen stellen aan hun ouders (bijvoorbeeld peuterpuberteit, adolescentie). Ook de omgeving verandert en stelt steeds weer nieuwe eisen aan kinderen (denk aan de komst van een broertje of zusje, een scheiding, een traumatische gebeurtenis). Daar kan wel eens frictie ontstaan. Ouders kunnen in de loop van het opvoedingsproces op bepaalde momenten behoefte hebben aan ondersteuning. ''It takes a village to raise a child'' een prachtig Afrikaans gezegde. Het opvoeden is een enorm complexe taak waarbij je soms anderen even nodig hebt om mee te denken. Als het opvoeden niet vanzelf gaat, dan hebben ouders soms grote vraagtekens: Doen we het wel goed? Wat kunnen we verwachten van ons kind? Is het wel normaal wat we aan gedrag zien? Hoe pakken we sommige dingen aan? Hoe kunnen we het best reageren op bepaald gedrag van ons kind? FlowinGrow kan meedenken en samen met ouders zoeken naar een weg die past bij hun eigen overtuigingen en opvattingen rond het opvoeden van kinderen. Soms horen daar tips of tricks bij die heel handig en snel in te zetten zijn. Indien jullie als ouders met vragen zitten over de opvoeding van jullie kind(eren), en je weet niet meer of je nu weerstand moet bieden of meebewegen, en je ervaart wel eens tegenwerking in plaats van medewerking van je partner…. Neem gerust contact op.

Cursus voor ouders

Van struikelingen danspasjes maken is ook levenskunstt (G. de Vries)

Hoe kun je als ouder zelf zorgen dat de stress binnen je gezin hanteerbaar blijft? Om een kind te kunnen helpen met zijn of haar stress of problemen met de emotieregulatie moet je als ouders zelf goed in je vel zitten. Zelfkennis en zelfvertrouwen in het ouderschap is daarvoor heel belangrijk, evenals dat je je bewust kunt zijn van je eigen kwetsbaarheden die geraakt kunnen worden als de stress toeslaat in het systeem waar je het meest kwetsbaar bent maar ook sterk moet zijn. Uit een onderzoek van Petit et al.,(2015) blijkt dat controledwang van ouders leidt tot meer angst en depressie bij kinderen. Willemijn van Eldik deed een onderzoek (Gelukkige ouders, gelukkige kinderen), waaruit blijkt dat conflict en conflictmijding tussen ouders, leidt tot meer agressie en depressie bij kinderen (2020). Het gedrag van ouders heeft dus veel invloed op de ontwikkeling van kinderen. Al met al de moeite waard om eens bij jezelf naar binnen te kijken: waar komt mijn controledwang, irritatie of machteloosheid vandaan? Waarom worden situaties conflictueus in ons gezin en wat kan ik als ouder daar aan doen? Hoe kun je van struikelingen danspasjes maken, hoe kun je uit de kramp van controle meer flow ervaren in je gezin?
Een cursus gericht op zelfonderzoek. Een zoektocht naar die momenten waarin je kwetsbaarheid in ouderschapskracht omgezet kan worden. Alles met het doel als ouder in staat te zijn de stress te kunnen reguleren bij en met je kind: de co-regulerende ouder voor een stressbestendig gezin!
5 avonden van 19.30-21.00. De cursus wordt verzorgd door Jacqueline Tournier (gezins- en relatietherapeut) en Nicoline Gieskes (GZ-Psycholoog), beiden therapeut symbooldrama en beiden Heartmathcoaches. Kosten zijn 550 euro per ouderpaar en 300 euro voor een ouder. We zouden heel graag, als beide ouders een huishouden draaien, met beide ouders werken.
We hebben een prachtig programma vol met de allerlaatste inzichten uit de wetenschap. Adem in en adem uit, en durf jezelf en jouw gezin dit cadeautje te geven. Wij hebben er in ieder geval erg veel zin in. De volgende startdatum: 29 februari 2024.
Daarna nog op 6 en 27 maart, 10 april en 8 mei. Neem gerust contact op voor meer informatie via info@flowingrow.nl

Begeleiding bij echtscheiding

Te midden van de moeilijkheid, ligt de mogelijkheid (Einstein)

Als de relatie tussen ouders niet lekker loopt, loopt het in een gezin ook vaak spaak. Relatietherapie is dan een belangrijke eerste stap. Met onze NVRG en EFT-gecertificeerde therapeuten is daar bij FlowinGrow een mogelijkheid voor. Als ouders daarna toch tot het besluit van scheiden komen, dan is er vaak veel aan de hand in een gezin. Soms is er zelfs sprake van grote spanning waardoor iedereen onder druk komt te staan en de kinderen klem komen te zitten. Hoe kun je na het beëindigen van de partnerrelatie samen goede en samenwerkende ouders van julie kind(eren) blijven? Hoe kunnen kinderen hun hart luchten zonder in een loyaliteitsconflict te komen? Hoe kun je als alleenstaande ouder toch weer een positief klimaat scheppen waarin de kinderen mogen opgroeien met de wetenschap dat ze van beide ouders houden? Bij FlowinGrow is begeleiding mogelijk voor kinderen en ouders. De nieuwe situatie vraagt om herverdeling van rollen en verantwoordelijkheden en is een grote overgang: FlowinGrow helpt daarin een helpende hand via de systeemtherapeutische aanpak: uit de strijd, naar het welzijn, voor ouders en kinderen. Voor de kinderen is er ruimte om buiten de loyaliteit het verhaal van de scheiding voor henzelf te vertellen, beschrijven, erover te tekenen, spelen of te knutselen. Zij leren hun gevoelens te uiten en hun behoeften te verduidelijken zodat zij sterker door deze overgang heen komen. Voor complexe scheidingen waarbij bijvoorbeeld nog juridische procedures lopen is er bij FlowinGrow momenteel geen mogelijkheid voor begeleiding. Wij verwijzen graag naar programma’s als ”kinderen uit de knel” of ”ouderschap blijft”.

Een weg uit stress

Een pas op de plaats leidt tot vernieuwde beweging

Stress is in de huidge maatschapij een groot probleem. Zeker als het lang aanhoudt. Je autonome zenuwstelsel staat constant op reactief handelen: vechten, vluchten, bevriezen of pleasen. Je hart klopt vaak wat onregelmatiger en versnelt, je adem is hoog en versneld. Grote alertheid en geprikkeldheid maar ook slaapproblemen kunnen het gevolg zijn. Je kunt vermoeid raken en niet meer zo goed nadenken en plannen en concentreren. Om hiermee te leren omgaan biedt FlowinGrow een kort lichaamsgericht programma om de stress te herkennen en ermee te leren omgaan. Bewustwording en Stress management staan centraal. Bij deze cursus maken we gebruik van de Heartmath techniek, een wetenschappelijk onderzochjte en bewezen techniek om vat te krijgen op de gevoelens van stress. Al onze therapeuten zijn heartmath gecertificeerd coach en/of therapeut. Wil je in een kort traject vat krijgen op je stress? Neem gerust contact op via het contactformulier.
Praktisch: na een intakegesprek kom je vijf keer om te leren over stress en wat het bij jou doet. Ook leer je hoe jij hiermee om kunt gaan. De kosten bedragen €550,- als de training individueel gevolgd wordt. In een groep van 2 of 3 personen zijn de kosten 300,= per persoon. Je kunt bij je schoolbestuur of werkgever vragen om een vergoeding en in overleg komen we op locatie. Reiskosten worden dan los berekend.

Loop je vast in je relatie?

When the music changes, so does the dance (Afrikaans gezegde)

Is er vaak ruzie of vallen er grote stiltes? Zijn er grote veranderingen waardoor je elkaar een beetje bent kwijtgeraakt? Of ben je samen in patronen verzeild geraakt waarin je je niet meer zo gelukkig voelt? De partnerrelatie kan op allerlei momenten onder druk komen te staan. Bij FlowinGrow kun je terecht voor relatietherapie. Jacqueline Tournier is naast NVRG Relatie-en Gezinstherapeut ook basisgetraind EFT Therapeut. Emotional Focussed Therapie (EFT) is een door onderzoek bewezen methode om beide partners weer met vertrouwen in zichzelf en elkaar samen te laten leven. Relatietherapie komt niet in aanmerking voor vergoeding.
Emotionally Focussd Therapy (EFT) is een effectieve vorm van relatietherapie, gericht op emoties en de verbinding tussen jou en je partner. Tijdens de therapie werken jullie samen aan onderling vertrouwen, veiligheid en verdieping: de basis voor iedere relatie. In de gesprekken is ruimte voor jullie gevoel, wensen en behoeftes. Samen kijken we welke patronen jullie in de weg zijn komen t staan en componeren we nieuwe muziek, zodat jullie elkaar weer durven te vinden in de dans van het leven en de liefde.