Skip to main content

Soms tref ik ouders die zo ontzettend veel van hun kinderen houden, dat ze er een beetje angstig van worden het kind los te laten. Natuurlijk kan dat allemaal oorzaken hebben en dat is zeker de moeite waard dat uit te zoeken en door te werken.Wat is de oorzaak van die krampachtigheid, van die angst en de moeite het vertrouwen te hebben dat het kind het er wel goed van af zal brengen zonder een beschermende hand boven het hoofd, of een altijd waakzaam en toeziend oog.

Ergens komen we altijd op een punt dat het willen beschermen en vasthouden, dat dat ook beperkend kan werken voor een kind. Laat het los..kijk eens wat er gebeurt. Glazige ogen kijken me aan: Tja hoe doe je dat? en waarom zou je het doen?

In de praktijk heb ik daar aardige gadgets voor. In dit geval: de expandabal. Kinderen zijn dol op deze bal. Hij ziet er aantrekkelijk uit met alle kleurtjes. Je kunt de bal klein hebben, maar als je aan de zijkanten trekt, scharnieren de verbindingen en wordt het ineens een heel grote doorkijkbal.

Hoe zet ik dat nu in voor de ouderbegeleiding? Soms is daadwerkelijk loslaten, ook echt wel een oefening: bijvoorbeeld een sponzig balletje lang stevig vasthouden en dan loslaten. En dan kijken wat ermee gebeurt:gebutst komt het balletje langzaam weer in vorm en ook de vuist die het balletje zo hard vasthield, die kan weer even in relaxstand komen. Eigenlijk doet het stevig vasthouden voor de vastgehoudende en de vasthouder beiden een beetje pijn. Een negatieve reden (pijnvermijding) om ermee te stoppen. In een daar op volgende oefening zet ik de expandabal in. Want kan er ook misschien iets leuks gebeuren als je dan loslaat? En ja hoor bij deze gebeurt dat. Gooi deze expandabal in de lucht en hij wordt groot als de bal de ruimte krijgt. Tja, en dan heb ik weer wat: een metaforisch beeld: laat je kind af en toe eens los, zodat die de ruimte krijgt om groot te worden en zijn eigen grenzen en mogelijkheden te verkennen.En het grappige is, als die bal zo groot geweest is in de lucht, zonder vasthoudende handen, dan komt de bal weer naar beneden, terug naar degene die de bal losliet.. Als ouders de bal opvangen is ie weer klein. Zo gaat het in ieder geval met die expandabal, Zo’n beeld blijft vaak hangen, ouders refereren er later nog wel eens aan. Opvoeden is als een expandaball, soms moet je loslaten voor het het beste resultaat.

Je kunt de expandaball kopen bij onder andere trendyspeelgoed.nl.

Leave a Reply