Skip to main content

La cucaracha loop is het tweede kakkerlakkenspel van Ravensburger. Na mijn positieve ervaringen met het eerste spel was deze versie dus ook snel aangeschaft. Het is echter een totaal ander spel dan de eerste versie. Daar waar eerst de kakkerlak je vriendje was die je naar je hokje moest lokken, is in de loop-versie de kakkerlak je ergste vijand. Wederom is het kakkerlakje een op batterijen trillend beestje dat ongecontroleerd heen en weer beweegt als je het knopje op aan zet. Echter nu is er een soort speelveld waarbij iedere speler met een aantal plastic torretjes zo snel mogelijk naar de overkant moet lopen.

De kakkerlak kan je van je plek duwen en helaas.. dan moet je opnieuw beginnen aan het weggetje. Frustratietolerantie wordt daarbij geoefend. Er zijn serieus kinderen die het niet kunnen verdragen en het spel links laten liggen, hoe fantastisch het er ook uitziet. Ik vind het door die oplopende frustratie echter een geweldig spel. De kakkerlak kan vanuit het speelveld in een van de loops lopen en dan onder het speelveld aan de wandel gaan. Je hoort hem dan wel, maar ziet hem niet. Totdat hij de weg naar boven weer vindt via een van de loops en dan met een beetje pech voor de spelers de plastic torretjes met gemak van de plek afduwt. Ik heb als extra regel dat je niets mag zetten als de kakkerlak boven op het speelveld is: toekijken wat er gebeurt: heb je geluk of heb je pech? Dit alleen al is zo’n mooie oefening in de spelwereld: wat gebeurt er met je als die kakkerlak eraan komt? Hoe kun je rustig blijven als er iets gebeurt wat je niet zo leuk vindt? Wat voel je dan? Wat kun je eraan doen?

Van de week werd het spel uit de kast getrokken door een jongen die samen met zijn moeder een afsluitend spel mocht doen. De klacht van de jongen was dat hij ontzettend boos kon worden op zijn broertje en zusje die hem naar zijn gevoel enorm veel plaagden en irriteerden als hij uit school kwam en behoefte had aan een beetje rust. We hadden er al hartstikke goed aan gewerkt en aan het einde van de sessie mocht hij dus een spelletje kiezen. La cucaracha loop. Met veel plezier en opwinding keek hij hoe de kakkerlak mij en zijn moeder en later hemzelf ook van het bord duwde. De gemoederen liepen hoog op, maar op een leuke manier. Wat knap dat jij dat kan verdragen als zo’n kakkerlakje jou plaagt. Wat is eigenlijk het verschil in plagen van je kleine irriterende broertje en zusje en dit kakkerlakje? Hij moest daar even over nadenken. Eigenlijk niet zoveel. Er verscheen een vette glimlach. Ik weet zeker dat deze kakkerlak hem een metafoor heeft geboden waardoor hij op een wat luchtiger manier naar zijn jongere broertje en zusje kan kijken in de toekomst.

Bestel hier dit kakkerlakkenspel.

Leave a Reply