Skip to main content

Het is alweer 26 jaar geleden toen ik samen met Louis Tavecchio, mijn docent op de universtiteit Leiden een statistiekboek schreef. Het doel was de voor pedagogen vaak ingewikkelde statistische technieken op een toegankelijke manier uit te leggen. Wolters Noordhoff gaf ons boek uit: Het Oefenboek Satistiek. Wat was ik trots, met mijn 24 jaren was ik serieuze een auteur! Trotser nog was ik op alle reacties op het boek: ”eindelijk eens een boek waarin de statistiek makkelijk uitgelegd wordt, zodat ik het kan begrijpen en vanuit begrip ga toepassen”.

Er is een kwart eeuw verstreken en ik heb nog een keer de moed opgevat iets te delen in boekvorm (tegen alle internet en sharingbewegingen in). Dit keer in mijn eentje, en zonder uitgever, zodat ik geen enkele concessie hoefde te doen en helemaal mijn eigen draai kon geven aan dit werk. In het boek wordt weer van alles uitgelegd, dit keer over de werking van je brein als er sprake van stress is (activering van het reptielenbrein). En ook wat er dan gebeurt met je gedrag (fight-flight-freeze). En wat er gebeurt systemisch, als je ruzie hebt met iemand en je reageert vanuit je reptielenbrein. Hoe je dan het contact met je eigen kwetsbaarheid en gevoel verliest, maar ook het contact met de kwestbaarheid en het gevoel van de ander verliest. En ook wat je kunt doen om weer wel in contact met je gevoel te komen. Het klinkt allemaal behoorlijk ingewikkeld, maar het is me dit keer denk ik weer gelukt om de informatie duidelijk, toegankelijk en aantrekkelijk neer te zetten. Net als bij dat Statistiekboek van lang geleden.

En zelfs zo, dat een kind het kan begrijpen. En hoe mooi is dat, dat er een boekje is over dit psychologische en vooral fysiologische fenomeen waardoor volwassenen en kinderen op een visueel aantrekkelijke manier hierover kunnen leren en zichzelf en elkaar beter gaan begrijpen. Ik krijg weer leuke reacties: van kinderen, van ouders, van leerkrachten, van psycholgen, van psychiaters, van volwassenen en pubers die zichzelf dit boekje even toe eigenen: ”zo deze ga ik eerst even lezen.”

Het boek is te koop in mijn eigen winkel. Het heeft me de wereld aan investering gekost. Maar het mag er zijn en hoe trots ben ik hier op! Het voelt als een kindje, dat je net op de wereld hebt gezet: kwetsbaar, maar ook dat je alles eraan mooi vindt, en dat je zo graag wilt dat de hele wereld naar dit kindje wil komen kijken en het met de ouders eens is.. dit is het allermooiste kindje van de hele wereld. Dus lees dit als een geboortekaartje, en kom kijken, op de site:

www.flowingrow.nl/winkel

One Comment

Leave a Reply